Vadast csirkehúsból? Ki hallott már ilyet? Biztos sokan csodálkoznak azon, hogy előfordulhat az, hogy valaki csirkehúsból is készít vadast. Saját receptemet osztom meg.
Vadas hozzávalói:
1 kg csirkecombfilé
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 egész babérlevél
1 csokor petrezselyemzöld
3 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
3 evőkanál mustár
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
1 kávéskanál cukor
só és őrölt bors ízlés szerint
kevés étolaj
Elkészítése:
Étolajon kicsit megpirítjuk a csíkokra vágott húst, majd az apróra vágott hagymával összepirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és szintén reszelt petrezselyemgyökeret, a zúzott fokhagymát, az egész babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük amíg a hús puha lesz. Ekkor belekeverjük a mustárt és a cukrot. Amennyiben szükséges, felöntjük kevés hidegvízzel. A tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük, óvatosan belekeverünk apránként a forró mustáros szaftból néhány evőkanálnyit, majd ezt is a húsra öntjük. Beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, összeforraljuk.
(Kép forrása: saját fotó)
Zsemlegombóc hozzávalói:
10 db szikkadt zsemle (vagy szeletelt kenyér) kis kockákra vágva és picit bevizezve
4 tojás
zúzott fokhagyma
só és bors ízlés szerint
apróra vágott vöröshagyma kevés olajon megpirítva és kihűtve
apróra vágott petrezselyemzöld
Összekeverjük a zsemlegombóc hozzávalóit és 20 percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk. Bő, forró de nem lobogó vízben kifőzzük a gombócokat kb. 20 perc alatt, majd leszűrjük.
A vadast zsemlegombóccal találjuk, tetszőlegesen díszíthetjük. Én nyers sárgarépakarikákkal díszítve találtam legutóbb.