Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Céklás-sárgarépás "Teriyaki" csirkemell

2024. december 14. - Antiknapraforgó

Teriyaki padlizsánt már néhányszor készítettem korábban (amely egy vegetáriánus étel) és nagyon ízlett a családomnak (és persze nekem is). Most padlizsán nem volt itthon, viszont cékla igen, amelyet már fel kellett használni, hogy ne romoljon meg. Úgy gondoltam, hogy a teriyaki padlizsán elkészítésének alapján kreálok egy egészen más, húsos-céklás fogást.

Hozzávalók:

2 db csirkemellfilé

2 fej cékla (közepes méretű) 

5 szál sárgarépa

2 cikkely fokhagyma

2 evőkanál cukor

1 evőkanál rizsecet

5 evőkanál szójaszósz

1 mokkáskanál gyömbérpor

1 mokkáskanál fokhagymapor

1 evőkanál keményítő

400 ml víz

olaj, só, bors

Elkészítése:

Zöldségeket megtisztítottam, céklát hámoztam. 

A csirkemellfilét kis darabokra vágtam. A céklát szintén kis darabokra vágtam, a sárgarépát felkarikáztam, fokhagymát összezúztam. Nagy wokban (bármilyen egyéb serpenyőben is el lehet készíteni) kevés olajat hevítettem. Beletettem a céklát, sárgarépát, kicsit pirítottam, állandó keverés mellett. Hozzáadtam a csirkemellet. Tovább pirítottam, majd sóztam, borsoztam, és beletettem a zúzott fokhagymát. Öntöttem bele 1 dl vizet, lassú lángon főztem tovább. Közben egy kis edényben a cukrot, szójaszószt, gyömbérport, fokhagymaport, rizsecetet elkevertem 2 dl vízben, és összefőztem; egy bögrében a keményítőt elkevertem 1 dl vízzel és ezt is a keverékhez öntöttem. Csak addig kell főzni, amíg besűrűsödik. Az egészet ráöntöttem a húsos céklára, összeforraltam. Egy gyönyörű színű, ínycsiklandó illatú, finom "ragu" lett ebből. 

Üvegtésztát főztem és rizst pároltam mellé. Mivel volt még egy felhasználandó céklám, abból nyers céklasalátát készítettem. (Nyers céklasaláta: céklát lereszeltem, mézet és citromlevet kevertem hozzá, picit megsóztam.) 

Nagyon finom lett! 

Saját recept, saját fotó. 

(Halászné Magyar Márta) 

2024.12.14.

img_20241214_141842.jpg

 

süti beállítások módosítása