Kiskertem megajándékozott egy kis sütőtökkel október végén. A tököcske még kicsi is (kb.18 cm hosszúságú), éretlen is volt, és habár kellemesen süt a Nap, úgy gondoltam, már úgysem fog beérni ez a tök. Mivel mindenképp akartam valamilyen levest főzni, úgy döntöttem, felhasználom a kis sütőtököt. Saját receptet találtam ki, lesz amilyen lesz alapon. A végeredmény egy igen ízletes leves lett!
Egy nagy vöröshagymát megpucoltam és apróra vágtam. Kevés olajon megpirítottam, majd hozzáadtam egy gerezd zúzott fokhagymát. Folytonos keverés mellett beletettem a megtisztított, felkockázott sütőtököt és 2 db közepes méretű burgonyát. Felöntöttem annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Sót, őrölt köménymagot, 1 db babérlevelet, kevéske ételízesítőt szórtam bele. A főzés vége előtt 1dl tejet öntöttem a levesbe, jól összeforraltam. A sütőtök és a burgonya is puhára főtt, egy krumplinyomóval alaposan összetörtem mindent (a babérlevelet természetesen nem, azt kidobtam).
Héj nélküli tökmagot pirítottam, ezt szórtam tálaláskor a leves tetejére.
(Halászné Magyar Márta)