Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Krumpligombóc leves- ahogyan én készítem

2021. november 20. - Antiknapraforgó

Általában olyankor készítek krumpligombóc levest, amikor valamilyen ételhez burgonyát főzök például köretként. Ilyenkor kicsivel több burgonyát főzök, mint amennyire a körethez szükségem van (kb. 3-4 db nagyobb burgonyát a leveshez), és megtartom a burgonya főzőlevét. A 3-4 főtt burgonyát összetöröm krumplinyomóval. Miután kicsit kihűlt, hozzáadok egy kis sót, pici őrölt borsot, 1 tojást és annyi lisztet, hogy gombóctészta állagú tésztát kapjak. 

Egy evőkanál olajon megpirítok egy nagyobb fej, apróra vágott vöröshagymát, folytonos keverés közben hozzáadok zúzott fokhagymát ízlés szerint, 1 evőkanál lisztet, aranybarnára pirítom, közben hozzáadok 1 mokkáskanálnyi őrölt köménymagot. Lehúzom a tűzről, 1 mokkáskanálnyi őrölt pirospaprikát és késhegynyi őrölt feketeborsot teszek bele, folytonos keverés mellett hideg vízzel felöntöm. Majd beleöntöm a leszűrt, forró "krumplifőzővízbe", melyhez petrezselyemzöldet adok. Kb. nagyobb diónyi gombócokat készítek a krumplis gombóctésztából, és a levesbe főzöm ezeket. Mikor feljönnek a leves tetejére, még kb. 8 percig főzöm és kész is a finom krumpligombóc leves. Természetesen a fűszerek aránya és mennyisége ízlés szerint változtatható. 

img_20211120_113048.jpg

(Kép forrása: saját fotó) 

 

süti beállítások módosítása