Ez a fánktészta nem tartalmaz tojást és tejet sem.
(Kép forrása: saját fotó)
Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
20 dkg cukor
20 dkg margarin (én laktózmentes margarint használok ehhez a fánktésztához)
egy csipet só
6 dl langyos víz
1 evőkanálnyi pálinka
olaj a sütéshez
Elkészítése:
A lisztet, cukrot, margarint és sót egy nagy tálba teszem.
Belemorzsolom az élesztőt és beleöntöm a langyos vizet. Hozzádom a pálinkát is. Elkezdem dagasztani, egészen addig amíg a tészta hólyagos lesz. A tésztának lágynak kell lennie és ragadósnak (nem válik el a kezemtől).
Egy órán át pihentetem a tésztát, meleg helyen, konyharuhával letakarva.
Bőven lisztezett deszkára borítom a megkelt tésztát, kb. ujjnyi vastagságúra lapítom-húzkodom (nagyon ragad, ezért nem szoktam ezt a tésztát sodrófával nyújtani). Nagy pogácsaszaggatóval (vagy egy bögre szájával) kiszaggatom.
Forró olajban (de kis lángon) kezdem sütni fedő alatt, majd mikor megfordítom a fánkokat, már fedő nélkül sütöm tovább. Vigyázni kell, nehogy megégjenek a fánkok.
Papírtörlővel bélelt tálba szedem a kisült fánkokat.
Ízlés szerint lekvárral, illetve porcukorral meghintve tálalom.
Ahogy a népszokás mondja: nem telhet el a farsang fánk nélkül :)
Jó étvágyat mindenkinek aki elkészíti! :)
(A receptem korábban a Cafeblogon volt elérhető, azonban mivel ott 2021. januártól megszűnt a lehetőség a blogposztok írására, blogom a Blog. hu-ra költözött. Sajnos az eredeti bejegyzésben lévő fotók nem érkeztek át a szöveggel együtt, ezért frissítenem kellett a bejegyzést, hogy a fotó elfogadható minőségben legyen látható itt is.)
Aki valami finom sós rágcsálnivalót sütne valaki, ajánlom figyelmébe ezt a receptet:
https://antiknapraforgo.cafeblog.hu/2019/12/23/pogacsa-antiknapraforgo-modra-�/