Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Semmi csicsa kocsonya :)

2019. december 20. - Antiknapraforgó

Igazi téli finomság a kocsonya. Igaz rá az "ahány ház annyi szokás" mondás.

Többféle kocsonya készült már az én konyhámban is korábban. Volt amikor kizárólag friss nyers húsok, volt mikor csakis füstölt húsok felhasználásával készítettem. Volt rengeteg zöldséggel készülő, tálalásnál főtt tojásra és különféle zöldségekre szedett verzió.

Azonban úgy tapasztaltam, hogy az én családom számára (már aki szereti közülük a kocsonyát) és persze nekem is az a hagyományos, egyszerű recept alapján készült változat ízlik leginkább, amit Édesanyámtól tanultam készíteni.
Fele füstölt és fele friss nyershús az arány.

Hozzávalók:
-kb.1,5-2 kg friss, nyers sertésköröm és bőr
-kb.1,5-2 kg füstölt sertescsülök
-3 nagy fej fokhagyma
-2 fej vöröshagyma
-egész feketebors
-só

Elkészítése:
Hideg vízben, nagy fazékban, lassú tűzön feltesszük főni a jól megtisztított csülköt, sertésbőrt és körmöt. A víz lepje el a hozzávalókat de csak épphogy. Habját leszedjük akár többször is ha szükséges. Hozzáadjuk a vöröshagymafejeket, egész borsot, zúzott fokhagymát, kevés sót. Legalább 6 órán át főzzük, végig lassú tűzön. Mindig csak annyi vízzel öntsük fel, hogy a víz épp ellepje a hozzávalókat! Óvatosan megkóstoljuk és ha kell még teszünk hozzá sót.
Amikor kész (a húsoknak teljesen le kell válniuk a csontokról) leszűrjük. A húsokat elosztjuk a tányérokba és rászedjük a kocsonyalevet. Aki akarja, már tálaláskor leszedheti a zsiradékot a tetejéről. Hideg helyre tesszük, néhány óra alatt megdermed a kocsonyánk. Ízlés szerint lehet díszíteni citrommal ha szereti valaki, illetve petrezselyemzölddel.

Jó étvágyat mindenkinek aki elkészíti!

[caption id="attachment_801" align="aligncenter" width="150"] (Kép forrása: saját fotó)[/caption]

Itt pedig egy finom leves receptje olvasható:

https://antiknapraforgo.cafeblog.hu/2019/12/12/kapros-zoldbableves/

 

süti beállítások módosítása