Nagyon sokan kizárólag mártást, főzeléket készítenek spenótból. Pedig aki kedveli az ízét, annak érdemes kipróbálnia más fogások készítésénél is.
A túrógombócot a legtöbben kizárólag a hagyományos, édes verzióban ismerik.
Nos, a családom tagjai és én is kedveljük a spenótmártást is, a hagyomanyos édes túrógombócot is, ám az igen finom spenótos túrógombócot is. Ez utóbbi természetesen egy sós eledel. Már évek óta rendszeresen készítem, laktató és finom.
Mivel nálunk gyorsan fogy, én miden alkalommal 1 kg túró felhasználásával készítem, ebből nagyobb mennyiségű gombóc készíthető. Aki először csak "kóstolót" szeretne készíteni, érdemes az általam megadott hozzávalókat feleznie.
Hozzávalók:
1 kg túró
900 g mirelit spenót (készülhet szezonjakor friss spenótból is)
1 fej fokhagyma
10 dkg reszelt sajt
3 db tojás
búzadara (sosem mérem, annyit használok amennyi szükséges a kellő állag eléréséhez)
Só, bors
Tálaláshoz: tejföl és reszelt sajt tetszőleges mennyiségben :)
Elkészítése:
Mirelit spenót esetén szobahőmérsékleten kiolvasztjuk a spenótot. Friss spenót felhasználásakor apróra vágjuk és pár percre forrásban lévő vízbe dobjuk, leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk. A túrót, tojásokat, sót, borsot, reszelt sajtot, zúzott fokhagymát összekeverjük a spenóttal. Elkezdjük óvatosan hozzáadagolni a búzadarát. Vigyázzunk, hogy ne "adagoljuk túl" mert akkor kémények lesznek a gombócok! Túl kevés búzadara esetén pedig szétfőnek a gombócok. Ugyanolyan állagúnak kell lennie a masszának, mint amilyen a hagyományos túrógombóc massza. Legalább fél órát állni hagyjuk, majd tetszőleges méretű gombócokat formálunk. Forrásban lévő vízbe tesszük a gombócokat, mikor feljönnek a víz tetejére, pár percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük.
Tálaláskor reszelt sajtot és tejfölt adunk hozzá.
Jó étvágyat mindenkinek aki elkészíti!

Itt pedig egy finom saláta receptjét ismertetem:
https://antiknapraforgo.cafeblog.hu/2019/12/14/almas-majonezes-ceklasalata-�/