Közeleg a Márton nap, amikor a hagyomány szerint libából készült ételt szokás fogyasztani.
Kétségkívül remek választás például a sült libacomb, libamell párolt lilakaposztával és burgonyával. Azonban igencsak borsos az ára manapság a libacombnak, libamellnek; a libamájról nem is beszélve.
Azonban akkor sem kell lemondanunk Márton napján a libaevésről, ha vékonyabb a pénztárcánk, vagy ha lemaradtunk a hentesnèl, piacon a libacombról. Ugyanis remek levest főzhetünk a valamivel olcsóbb libaalkatrészekből. Hisz a hagyomány nem írja elő szigorúan, hogy az a bizonyos Márton napi eledel csakis sült liba lehet.
A finom levesek kedvelőinek javaslom az egyik saját magam által megalkotott és kipróbált, jól bevált receptet.
Hozzávalók:
4-5 db libaszárnytő
4-5 szál sárgarépa
2-3 szál petrezselyemgyökér
1 kis zellergumó
80 dkg kelkáposzta
50 dkg zöldbab (lehet mirelit is)
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
levestészta
Elkészítése:
A libaszárnytöveket alaposan megtisztítjuk, ha kell leperzseljük.
Hideg vizbe feltesszük főzni. (Aki a zsírosabb levest kedveli, bőrrel együtt főzheti a libaszárnytöveket; én le szoktam húzni a bőrt és anélkül főzöm, hogy ne legyen túl zsíros a leves.)
Habot időnként leszedjük a tetejéről.
Hozzáadjuk a megtisztított és feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót. Később beletesszük a zöldbabot és a felaprított kelkáposztát. Sózzuk, borsozzuk.
A közben puhára főtt húst kiszedjük, lefejtjük a csontról. A levesbe belefőzzük a levestésztát (én stílusosan "lúdgége"- más néven csigatésztát főztem bele, de bármilyen jó, vagy akár grízgaluska is kerülhet a levesbe).
Főzés végén a húst visszatesszük a levesbe, egyet így forralunk még rajta. Forrón tálaljuk.
Jó étvágyat mindenkinek aki elkészíti!
Különleges ízvilágú levesek kedvelőinek ajánlom az alábbi levest:
https://antiknapraforgo.cafeblog.hu/2019/11/07/tarkonyos-gombaleves-citromosan-zoldborsoval-��/