Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Cserépedények dícsérete :)

2019. október 30. - Antiknapraforgó

Római tál, Pataki tál és társaik. Olyan cserépedények melyek segítségével nagyon finom fogások készülhetnek. Sőt: nemcsak finomak, hanem állítólag egészségesek is, és fogyókúrázóknak is ideális. Ugyanis semmiféle zsiradék hozzáadása nem szükséges az alapanyagokhoz ha cserépedényben készül belőlük az eledel.

Én rendszeresen sütök húst, burgonyával és egyéb zöldségekkel cserépedényben. Annyi előkészületet igényel mindössze, hogy az edényt a használat előtt vízben kell áztatni (minimum a használati utasításban előírt ideig).

Általában akkor készítem az ebédet, vacsorát cserépedény segítségével, ha kb.2-3 óra alatt kell elkészülnie az ételnek úgy, hogy közben ne kelljen folyamatosan a tűzhely mellett állnom, mert más dolgom is van a tálalás tervezett időpontjáig. Például, ha tudom, hogy vendégek jönnek, és finom falatokat szeretnék tálalni, de előre látom, hogy én magam is csak 2-3 órával korábban érek haza mint amikorra a vendégek érkeznek. Ilyenkor lehetőleg már reggel előkészítem a húst, ízlés szerint befűszerezem illetve pácolom. Sőt, van amikor az edényt is reggel beáztatom vízbe, mert az nem baj, ha az előírtnál hosszabb ideig ázik (csak rövidebb nem lehet az áztatási idő az előírtnál). Így amikor tulajdonképpen nekiállok a főzésnek, annyi a dolgom, hogy a zöldségeket megtisztítom, majd a húst és a zöldségeket rétegezve beleteszem a cserépedénybe. Sem vizet, sem zsiradékot nem adok hozzá. Sütőbe tolom, bekapcsolom a sütőt és közben nem kell a tűzhely mellett állnom. Kb.egy óra elteltével ellenőrzöm az ételt, ha kellően puha akkor már nem teszem vissza rá a fedelét hanem kicsit pirosra hagyom sülni az ételt, azonban ha kell még puhítani akkor visszateszem még az edényre a fedelét. Kifejezetten finom ételek készíthetők így.

[caption id="attachment_645" align="aligncenter" width="169"] (Kép forrása: saját fotó)[/caption]

Maradék csirkepörkölt felhasználására egy ötlet itt olvasható:

https://antiknapraforgo.cafeblog.hu/2019/10/15/uj-fogas-maradek-csirkeporkolt-felhasznalasaval/

süti beállítások módosítása