Süssünk-főzzünk szezonális alapanyagokból ősszel is! ��
Végre ismét előtérbe került az az alapelv, melyet elődeink jól ismertek, számukra természetes volt: sütni-főzni főleg a szezonális alapanyagokból érdemes.
A szezonális zöldségek, gyümölcsök fogyasztása mellett szól a frissesség és a gazdag íz, valamint a kedvezőbb ár is.
A nyersen fogyasztandó zöldségek, gyümölcsök kiválasztásán túl jó, ha a főtt, sült fogások készítésekor is a szezonális alapanyagokat választjuk.
Akár sós, édes, savanyú ízvilágú ételeket szeretnénk készíteni, akár főételt vagy desszertet kívánunk az asztalra varázsolni, gondoljuk át, hogy az adott időszakban éppen mely zöldségeknek, gyümölcsöknek van "szezonja".
Én most, októberben a káposztát, sütőtököt, gesztenyét választottam - de a a sornak természetesen nincs vége ezzel a hárommal.

Készült káposztástészta, a család néhány tagja édesen szereti, a többiek sóval és borssal. Én pedig mindkét verziót :)
Hűvösebb estén a sütőtök kellemes illata lengte be a konyhát, tálalásnál pedig került a sült finomság tetejére egy kis tejszínhab és csipet őrölt fahéj is :)
A hétvégi desszert pedig szintén egy igazi őszi csemege volt: gesztenyepüré :)
Egész biztos lesz még e hónapban többféle olyan fogás az asztalunkon, mely kifejezetten azon zöldségekből, gyümölcsökből készül, melyeknek ősszel van szezonja, és némelyiknek télen is :)
Természetesen előfordulhat, hogy hirtelen úgy alakul a napunk, hogy gyorsan kell főznünk valamit és nem tudunk friss zöldséget, gyümölcsöt beszerezni a főzéshez. Ilyenkor jó, ha a kamrapolcról leemelhetünk például egy ananászkonzervet. Az ananászos csirke elkészítési módja az alábbi linken olvasható:
https://antiknapraforgo.cafeblog.hu/2019/10/21/ananaszos-csirke-gyorsan-elkeszitheto-es-nagyon-finom-�/