Ahogy a mondás tartja "ahol van tojás és krumpli, ott nem hal éhen egy tót sem".
Ezt a mondást egészítette ki néhai Nagymamám: "Ahol van tojás és krumpli, ott nem hal éhen egy tót sem, és magyar sem, és senki sem. No, ha krumpli és hagyma van itthon akkor sem halunk éhen. Ott pedig királyi lakomát tud készíteni a jó háziasszony, ahol ehhez egy kis füstölt szalonna vagy kolbász is akad a kamrában."
Ennek értelmében egyik ilyen régi "királyi eledel" a tót krumpli. Egyszerű, gyorsan elkészithető, laktató és finom. Sokan főtt, törött burgonya felhasználásával készítik. Én héjában főtt burgonyából szoktam készíteni.
Kevés füstölt szalonnát felkockázok, serpenyőben zsírjára pirítom. Apróra vágott vöröshagymát teszek hozzá, majd mikor megfonnyadt, hozzádom a felkarikázott főtt burgonyát. Kicsit összepirítom, ráütöm a tojásokat, sózom és borsozom. Tálalásnál őrölt pirospaprikával megszórom. Kovászos uborkával nagyon finom! :)
(Kép forrása: saját fotó)
Szintén remek burgonyás eledel a görhöny, itt írtam erről:
https://antiknapraforgo.cafeblog.hu/2019/08/10/gorhony-foetelkent-es-koretkent-is-kivalo-eledel/