Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

A csipke szerelmeseinek :) Csodás alkotások láthatóak a kiállításon :)

2019. szeptember 01. - Antiknapraforgó

Egy csodás alkotásokat bemutató kiállítás megnyitóján jártam.

30 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Csipkekészítők Egyesülete, mely  országos vonzáskörzetű szervezet. Tagjai textilkultúránk egy sajátos ágazatának szinte minden stílusát és technikáját művelik (varrott, rece, vert stb.).

[caption id="attachment_541" align="aligncenter" width="150"] (Kép forrása: a kiállításon készült saját fotó)[/caption]

2019. augusztus 30-án 13 órakor az egyesület legféltettebb kincseiből, egykori és mostani tagjainak legszebb alkotásaiból nyílt kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő utca 6.). A szervezet idei, gránátalma tematikájú pályázatának remek pályamunkái közül is megtekinthető néhány darab.

A kiállítást Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője, a pályázat zsűritagja nyitotta meg. Érdekes összefoglalót hallhattunk az egyesület megalakulásáról, múltjáról, jelenlegi munkájáról. Oklevelek kiosztásra is sor került a kiállítás megnyitásànak alkalmával. 

Csodálatos alkotásokat láthattam. Úgy látom, a csipkekészítés aprólékos, sok türelmet és figyelmet igénylő tevékenység, melynek eredményeként csodás alkotások kerülnek ki a csipkekészítők kezei közül.

[caption id="attachment_543" align="aligncenter" width="169"] A csipkekészítés aprólékos, nagy odafigyelést és türelmet igénylő tevékenység. (Kép forrása: a kiállításon készült saját fotó)[/caption]

A csipke felhasználásának többféle lehetőségéből is ízelítőt kaphat aki ellátogat a kiállításra. Hiszen csipkével díszíthető lakástextil, ruházat (modern és népi -természetesen a hagyományok figyelembevételével), akár ékszerek is készíthetők belőle. Számomra mindig érdekes az amikor a régi és új ötvözetéből születik valami új érték, és a mai tárgyakon való ízléses felhasználást is láthatok. Itt például mai modern ruhákon, kalapokon, stólákon, sálakon láthatunk csodálatos, kézzel készített csipkéket díszítésként.

A kiállítás megtekintését ajánlom szeretettel a csipke szerelmeseinek. Azoknak is ajánlom, akik még csak most ismerkednek a csipkével- szinte garantált, hogy ha ezt a kiállítást megtekintik szerelembe esnek vele :)

A kiállítás 2019.08.30 - 2019.10.12. között tekinthető meg.

[caption id="attachment_538" align="aligncenter" width="150"] (Kép forrása: a kiállításon készült saját fotók)[/caption]

 

süti beállítások módosítása