Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Szalmaszál szívószál :) Régen hazánkban is volt. Egy francia házaspár rájött, hogy jó megoldás -náluk rozsból :)

2019. augusztus 22. - Antiknapraforgó

Amikor gyerek voltam szeretett Nagyszüleim gyakran emlegették, hogy amikor még nem létezett műanyag szívószál, akkor szalmaszál volt a "szívószál". Ők a búza cséplése után visszamaradó szalmaszálat emlegették így.

(A szalma a szemtermésükért  termesztett növények /szűkebb értelemben csak a  gabonafélék/ cséplése után visszamaradó szár és szárrészek gyűjtőneve. A gabonaszalmák között vannak tavaszi /árpa, zab/ és őszi  /búza, rozs/ szalmák.)

Most pedig arról olvastam egy cikket, hogy Franciaországban egy farmot vezető házaspár rozst termeszt, azzal a céllal, hogy abból készítsenek szívószálat.

Nagyszüleim szerint hazánkban főként azok használták a szalmaszálat szívószálként, akiknek valamilyen egészségügyi ok miatt volt szükségük rá, mert másképp nem tudtak inni. Majd később főleg a "Bambi" ital fogyasztásához használtàk a gyerekek előszeretettel :) 

Lám, a franciáknál egy nálunk régi bevált dolgot szedtek most elő ismét azért, hogy a műanyagból készült szívószálakat környezetkímélőbb alapanyagúval helyettesítsék. Igaz, nálunk búza cséplése utáni szalma volt (és lehet, hogy más gabona cséplése utáni szár is), náluk pedig rozs- de ez már részletkérdés szerintem.

Nos, a magam részéről azt gondolom, hogy egészséges felnőtt ember teljes életet tud élni szívószál nélkül is, de persze megértem, ha a felnőttek közül is van akinek jobban esik egy-egy ital szívószálon keresztül fogyasztva. Ám ha van rá lehetőség, hogy az egyszerhasználatos műanyag verziót mellőzzük és helyette környezetkímélőbbet használjunk, akkor érdemes ezt megtenni.

Az viszont teljes mértékben igaz, hogy bizonyos egészségügyi problémák esetén megkönnyítheti a folyadékfogyasztást a szívószál használata. Az is érthető, hogy némelyik gyerkőc szívesebben iszik szívószállal mint anélkül.  Azonban témyleg jó lenne az egyszer használatos műanyag szívószál helyett hazánkban is valami környezetbarátabb alternatíva.

A francia házaspár kezdeményezéséről szóló eredeti írást itt olvastam:

https://hu.euronews.com/2019/08/07/a-szalmaszal-az-uj-szivoszal

 

[caption id="attachment_474" align="alignnone" width="150"] Az egyik hazai vendéglátóhelyen 2 műanyag szívószállal szolgálják fel az epres limonádét (saját fotó)[/caption]

Műanyagcsökkentéssel kapcsolatos korábbi írásom (melyben a szívószálak is szóba kerültek) itt olvasható: 

https://antiknapraforgo.cafeblog.hu/2019/07/13/muanyagcsokkentes-ne-csak-juliusban/

Egy osztrák tejtermékgyártó cég környezetvédelmi kezdeményezésével kapcsolatos, a visszaváltható üvegekről írt bejegyzésem pedig itt található:

https://antiknapraforgo.cafeblog.hu/2019/08/18/kornyezetkimelo-csomagolas-igen-vagy-nem/

süti beállítások módosítása