Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Görhöny: főételként és köretként is kiváló eledel :)

2019. augusztus 10. - Antiknapraforgó

Lapcsánka, tócsni és még ki tudja hány néven ismert a mifelénk görhönynek nevezett finomság. Ahány neve van valószínűleg legalább annyiféle változata.

Én olyan egyszerűen készítem ahogyan Anyukám és Nagymamám készítette, így nálunk kizárólag reszelt burgonya, liszt (amennyit a krumpli "felvesz") és só szükséges az elkészítéséhez. No és olaj amiben kisül. Serpenyőben, bő olajban sütöm. Általában evőkanállal helyezem a kis kupacokat az olajba és ott lapítom ki a kanál hátuljával. Amikor olyan kedvem van, akkor az olajba teszek egy nagyméretű pogácsaszaggatót és abba teszem a masszát így időnként sikerül viszonylag szabályos kerek görhönyöket sütni.

Önálló ételként is nagyon finom, majonézzel, fokhagymás tejföllel fogyasztva. Köretként fasírthoz, húsokhoz is nagyon ízletes. Tulajdonképp a variációk száma végtelen: van aki a masszába tojást, tejfölt és különféle fűszereket (pl. szerecsendiót, kaprot, pirospaprikát) is tesz, van aki a tálalásnál gazdagítja például ezersziget öntettel, különféle szószokkal.

Kár lenne elfeledni ezt a finom ételt. Igen, tudom: most jönnek néhányan olyan véleménnyel, hogy a burgonya egészségtelen, a liszt meg pláne, és a bő zsiradékban sütés meg végképp. Lehet. Én azt gondolom, hogy mértékkel fogyasztva minden "természetes" alapanyagból készült étel helyet kaphat az étrendünkben (természetesen az ételallergia és intolerancia figyelembe vételével).

Szerintem érdemes időnként az ilyen viszonylag egyszerű ételek receptjét előkotorni nagyanyáink szakácskönyvéből vagy az emlékezetünkből :) 

Jó étvágyat mindenkinek aki elkészíti! :) 

13-51-50-received_2370710393166244-768x432.jpeg

(Kép: görhöny minifasírttal, lilahagymával, fohhagymàval és szószokkal -saját fotó)

Blogomon gasztronómia illetve sütés-főzés témában írt bejegyzéseim közül az ezelőtti az alábbi linken olvasható: 

https://antiknapraforgo.cafeblog.hu/2019/07/23/kisegit-a-muffin-sutoforma/

süti beállítások módosítása