Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Minimalista és/vagy környezettudatos?

2019. június 09. - Antiknapraforgó

Egy ideje nagyon érdekel a környezettudatosság is és a minimalizmus is. Sokat olvasok, igyekszem informálódni mindkét témában. Igen: mindkettőben. Vagy egyben? A kettő ugyanaz lenne? 

Úgy látom, sokakban felmerül a kérdés, sőt nagyon sokszor vita tárgya, hogy a minimalizmus azonos-e a környezettudatossággal. 

Szerintem nem egészen ugyanaz a kettő, bár nagyon sok ponton kapcsolódnak egymáshoz, rengeteg az átfedés köztük. 

Például minimalista vagyok vagy környezettudatos akkor, ha igyekszem kiszorítani a bevásárláskor a neylonszatyrokat és inkább mosható textil bevásárlótáskákat használok? (Most abba nem megyek bele, hogy sokszor az is vita tárgyát képezi, hogy például a textilszatyor, textilpelenka, textilzsebkendő mosásához használt víz, mosószer, stb. mennyivel  környezetkímélőbb és olcsóbb, higiénikusabb mint eldobható változataik használata.)

Minimalista vagy környezettudatos dolog-e a kapszulagardrób kialakítása, az ételhulladék minimalizálása, a kádban fürdés helyett zuhanyzás, a gyorséttermi ételek helyett az otthon főzés friss alapanyagokból, a mennyiség helyett a minőségre való törekvés? 

Naphosszat lehetne sorolni a kérdéseket, a példákat. Sőt, hosszasan lehetne elmélkedni, kérdéseket feltenni arról is, hogy a minimalizmustól a környezettudatosságon kívül mennyire szétválasztható illetve mennyire függ azzal össze a tudatos vásárlás, a felelős fogyasztói magatartás, illetve a bravúros pénzbeosztás. 

Minél többet foglalkozok ezekkel a témákkal, annál több kapcsolódási pontot találok közöttük, akkor is ha nem teljes mértékben azonosak egymással. Abban biztos vagyok, hogy sok jó, hasznos dolgot tanulhatunk, sajátíthatunk el ha a minimalizmus és a környezettudatos magatartás témában olvasunk, tájékozódunk. 

süti beállítások módosítása