Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

A csontritkulás megelőzésének lehetőségeiről, iskolásoknak :)

2019. április 01. - Antiknapraforgó

A csontritkulás megelőzésének lehetőségeiről, iskolásoknak :)

Bizonyára sokan hallottatok már a csontritkulásról (orvosi elnevezése: osteoporosis). Felmérések szerint ez a betegség közel egymillió embert érint hazánkban. Valószínűleg azt gondoljátok, hogy ez az idősek betegsége, ezért nem is figyeltek különösebben oda a csontritkulással kapcsolatos hírekre, tanácsokra.

Valóban igaz az, hogy ez a betegség az idősebb korosztályt érinti, és sajnos súlyos szövődményekkel, következményekkel járhat. A csontritkulásban szenvedő betegeknek akár a legkisebb erőbehatásra is eltörhetnek a csontjai, ami ismét súlyos következményeket okozhat. Azonban azt kevesen tudják, hogy a csontritkulás megelőzése jó esetben már gyermekkorban elkezdődik (sőt, már a magzati életben, de erre most nem térünk ki) , egészen pontosan a megfelelő életmóddal, amely magában foglalja a megfelelő táplálkozást és testmozgást. Természetesen vannak olyan tényezők, amiket nem befolyásolhatunk, például: genetikai hajlam, nem (nők hajlamosabbak a csontritkulásra, mint a férfiak), stb.

A magzati életben elkezdődik az emberi csont fejlődése.  25-30 éves korra alakul ki a végleges testmagasság, és ezzel együtt az úgynevezett maximális vagy csúcscsonttömeg.  A csontok alkotják a test szilád vázát. A csontok felszínén és belsejében is zajlik az élet: a lebontás és az építés folyamatos. Addig nincs baj, ameddig az építés és a lebontás egyforma ütemű. Az egészséges fiatalok esetében a csonttömeg kb. 10%-a „cserélődik ki” így egy év alatt. Ám amikor a csontbontás már meghaladja a csontépítés ütemét, bizony veszítünk a csontunkból fokozatosan. Ezért az a cél, hogy mire a 25-30 éves kort eléri a fiatal, addigra a lehető legnagyobb, legegészségesebb csúcscsonttömeget érje el.

Mi az, amit tehetünk a csontritkulás megelőzésének érdekében? Már gyermekkortól fontos a megfelelő kalcium és D-vitamin ellátottság. Ezt hogyan érhetjük el? Lehetőleg fogyasszunk megfelelő mennyiségű tejtermékeket. (Tudom, hogy manapság számtalan étkezési trend van, sokban a tejtermékek kiiktatásra kerülnek.  Azonban a legtöbb dietetikus, táplálkozási szakértő továbbra is ajánlja a tejtermékek fogyasztását;  kivéve akkor, ha valamilyen betegség, állapot miatt kerülendőek az adott egyén számára a tejtermékek.   A sovány tej és a zsírszegény joghurt ugyanannyi kalciumot tartalmaz, mint a kalóriadús változata.  A tejcukorérzékenyek a laktózmentes tejtermékeket fogyaszthatják). Együnk -mértékkel- olyan élelmiszereket, amik kalciumot tartalmaznak, mint például a dió, mák, petrezselyemzöld, banán, brokkoli (napi 2 gramm kalcium fogyasztása ajánlott, túlzásba vinni nem szabad a kalciumfogyasztást), valamint elégítsük ki a szervezet D-vitaminigényét mértékletes napozással és D-vitaminban gazdag táplálék fogyasztásával (például: máj, tojássárgája, tengeri halak). A mértékletes, de rendszeres testmozgás, fizikai aktivitás ingerként hat a csontokra és növeli a csonttömeget. Ajánlott a napi fél órás séta, kedvező hatású az úszás, a kornak és kondíciónak megfelelő sport, tánc. Nagyon fontos a csontrendszert érő káros hatások elkerülése is: a dohányzás és a fokozott alkoholfogyasztás, túlzott kávéfogyasztás a csontokat is károsíthatja! Az energiaitalok túlzott fogyasztása is kerülendő! A szénsavas üdítőitalok egy részében (különféle tanulmányok szerint főleg a cola-félékben) magas a foszfáttartalom, ami akadályozza a kalcium felszívódását, így gyermekkorban és fiatal korban ezeknek a szénsavas italoknak a fogyasztása sem ajánlott.  (Adatok Forrása: Dr Tamási László: Oszteoporózis c. könyve, 2005.)

süti beállítások módosítása