November 11. Márton nap, amikor a hagyomány szerint libából készült ételt javasolt fogyasztani.
Természetesen kitűnő választás például a sült libacomb, libamell párolt lilakaposztával és burgonyával. Ám igen borsos az ára manapság a libacombnak, libamellnek; a libamájról nem is beszélve.
Talán akkor sem kell lemondanunk a Márton-napi libaevésről, ha laposabb a pénztárcánk, mert remek levest főzhetünk a valamivel olcsóbb libaalkatrészekből. Szerencsére a hagyomány nem írja elő szigorúan, hogy a Márton-napi étel kizárólag az aranyárban mért libamájból készülhet.
(Kép forrása: saját fotó)
Én libanyakból szoktam készíteni a Márton-napi libalevestlibalevest.
Hozzávalók:
1 kg libanyak
5-6 szál sárgarépa
1-2 szál petrezselyemgyökér
1 kis zellergumó és a zöldje
1 fej karfiol (kb.1 kg-os)
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
levestészta tetszés szerint (vagy grízgaluska)
Elkészítése:
A libanyakat alaposan megmossuk. Hideg vizbe feltesszük főzni. Időnként leszedjük a tetejéről a habot. Mikor már minden habot eltávolítottunk, hozzáadjuk a megtisztított és feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót, és a rózsáira szedett karfiolt. Sózzuk, borsozzuk. Lassan főzzük kis lángon, épp csak gyöngyözzön amíg készen lesz. Beletesszük a petrezselyemzöldet és a zellerzöldet mielőtt kész, még pár percig ezekkel főzzük.
Végül, tetszés szerint főzhetünk a levesbe levestésztát, vagy grízgaluskát (de ezeket akár külön vízben is kifőzhetjük és csak tálaláskor adjuk a leveshez)
Melegen tálaljuk.
Jó étvágyat mindenkinek aki elkészíti!
Az eredeti bejegyzés a Cafeblogon jelent meg, ám amikor ott megszűnt a blogbejegyzés írásának a lehetősége, és átköltözött a blogom a Blog.hu-ra, néhány posztom eltűnt útközben és nem került át ide, többek közt ez is, ezért teszem most ismét közzé a Márton-napi libalevesem receptjét.
Az eredeti itt olvasható:
Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy mások is olvashassàk! Köszönöm.
Örülnék annak, ha a többi bejegyzésemet is elolvasnàd! Kérlek, ha idézel valamelyik írásomból vagy a saját készítésű fotóimat megosztod valahol, forrásként jelöld meg a blogomat. Köszönöm.