Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Szív alakú torta, házilag- egyszerű piskótatésztából

2020. április 30. - Antiknapraforgó

Szív alakú tortát készíthetünk szeretteink születésnapjára, ismerkedési évfordulóra, eljegyzésre, házassági évfordulóra, és Anyák Napjára is :) 

Egyszerű piskótatésztából is készülhet, és bonyolultabban készíthető egyéb tésztából is. Én az általam készített piskótareceptet adom most közre. 

Hozzávalók:

A piskótához: 

6 db tojás
12 dkg finomliszt
12 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)

A csokimázhoz:

10 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 púpozott evőkanál kakaópor
3 evőkanál víz (ha szükséges)
1 evőkanál étolaj (a végén)

(Aki nem akar a csokimáz készítésével időzni, használhat olvasztott csokoládét is a tortabevonathoz. Szerintem azonban érdemes az általam ismertetett hozzávalókból készíteni, nem túl időigényes, kevés hozzávalóból megvan és szép fényes csokimáz lesz az eredmény- csak arra kell figyelni, hogy folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen és ahogy elkészült, azonnal öntsük a tortára és szépen simítsuk el.)

Természetesen egy szív alakú tortaformára is szükség van ha szív alakú piskótát óhajtunk sütni :)

[caption id="attachment_884" align="aligncenter" width="150"] (Kép forrása: saját fotó)[/caption]

Elkészítése:
A piskótához a 6 tojást szétválasztjuk, a lisztet átszitáljuk és hozzákeverjük a sütőport. A tojásfehérjét a cukor egy részével kemény habbá keverjük. A maradék cukorral a tojássárgáját habosra keverjük. A tojássárgájához óvatos keverés mellett hozzáadjuk a felvert habot, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott tortaformába öntjük és előmelegített sütőben készre sütjük. (A tésztát azonnal meg kell sütni miután a hozzávalókat összekevertük, nehogy összeessen. A sütőben előbb egy kicsit megemelkedik, majd a teteje aranybarnára sül 30-45 perc alatt; sütőtől függően. Sütés közben, főleg az első 10 percben nem szabad nyitogatni a sütőajtót!

Amikor kihűlt, elkezdhetjük megtölteni illetve díszíteni.
Én óvatosan elvágom, az alsó felét megkenem finom lekvárral, és visszahelyezem a felső részét.
Kis lángon csokimázt készítek a vajból, cukorból, kakaóporból, kevés vízből. A legvégén hozzáadom az olajat, hogy szép fényes legyen a csokimáz. Ezzel a mázzal bevonom a tortát, majd hűtőbe teszem amíg megdermed a csokimáz. Utána díszítem. Ízlés szerint lehet a díszítés gyümölcs, csoki, kókuszreszelék, vagy bármi egyéb amit kedvelünk egy finom piskótatésztához.

Ne feledjük: ha nem vagyunk cukrászok és otthon sütünk tortát a szeretteinknek, nem baj ha nem lesz a torta tökéletes kinézetű, bőven elég ha finom és szeretettel készítettük :) Díszítsük szépen de ne essünk kétségbe, ha nem úgy néz ki a tortánk, mint egy több évtizede a szakmáját gyakorló mestercukrászé :)

Jó étvágyat mindenkinek aki elkészíti!

A fánk is egy remek édesség, recept itt olvasható:

https://antiknapraforgo.cafeblog.hu/2020/01/31/fank-ahogyan-en-keszitem/

süti beállítások módosítása