Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Idén nem mosdom Nagypénteken az ecseri Szerelem-patakban.....

2020. április 07. - Antiknapraforgó

Blogomban 2019. Húsvét előtt írtam arról, hogy milyen szép hagyomány az,  hogy minden évben Nagypénteken összegyűlik Ecser hagyományőrző apraja-nagyja és egyenként "mosdunk" a Szerelem-patakban. 2020-ban ez a program elmarad. Mindenkinek az az érdeke, hogy sikerüljön megfékezni, leküzdeni a koronavírus-járványt ezért az a legjobb, ha mindenki otthon marad aki csak teheti! 

 

[caption id="attachment_933" align="aligncenter" width="150"] (Kép forrása: saját fotó. 2019, Ecser, Szerelem-patak)[/caption]

Minden évben összegyűlünk a Szerelem-pataknál a azért, mert tiszteljük elődeinktől ránkmaradt hagyományokat. A hagyomány szerint ugyanis elődeink varázslatos szépítő és gyógyító illetve egészségmegőrző erőt tulajdonítottak a Nagypénteken a Szerelem-patakban csordogáló víznek. Mi pedig őrizve eleink hagyományát és szívünk mélyèn titkon remélve, hogy aki Nagypénteken megmosdik a kis patakunkban az valóban egészséges és szép lesz a következő esztendőben, évről évre összegyűltünk a patakparton egy kis közös ének, ima és mosdás erejéig.

Az idén sajnos ez a szép és kedves program elmarad. Paradoxonként hangzik, hogy az egészségünk érdekében marad el ez a program ami elvileg ugye a régi hagyomány szerint az egészségünket és szépségünket szolgálná. Paradoxon és mégsem az: hisz most, a jelen járványos időszakban a legjobb az, ha otthon maradunk amikor csak lehet! A járvány gyors terjedésének megakadályozása érdekében nem csoportosulunk, kerüljük a másokkal való érintkezést, ha valahol várakoznunk kell (pl.bolt vagy patika előtt) akkor azt egymástól legalább másfél méter távolságra tesszük.

Így idén sajnos elmarad az ecseri Szerelem-patakban való mosdásom, de nagyon remélem, hogy hagyományőrző társaimmal együtt lesz még alkalmunk a következő években őrizni ezt a szép hagyományt. Bízom abban, hogy lesz nagyon sok olyan év amikor mindannyian ismét odaállhatunk Nagypénteken a Szerelem-patak partjára együtt énekelni, imádkozni és kicsit megmosdani a vízben.

Én az idén Nagypénteken otthon maradok és gondolatban a Föld összes lakóját megmosdatom az ecseri Szerelem-patakban � 

2019-es írásom itt olvasható:

https://antiknapraforgo.cafeblog.hu/2019/04/18/nagypenteki-mosdas-az-ecseri-szerelem-patakban/

 

süti beállítások módosítása