Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

FIFO elv alkalmazásának hasznossága otthonunkban-  a járványügyi helyzet idején is

2020. március 18. - Antiknapraforgó

Az angol eredetű FIFO rövidítés jelentése: „first in first out”, azaz amit először raktároztunk be, azt fogjuk először felhasználni.

[caption id="attachment_904" align="aligncenter" width="150"] (Kép forrása: saját fotó)[/caption]

Mit is jelent ez otthon?

Azt, hogy az azonos kategóriába tartozó élelmiszereket, tisztítószereket, és egyebeket a szavatossági idő szerinti sorrendben használjuk el. (Most nem térek ki arra, hogy mit is jelent pontosan a szavatossági idő, a lejárati idő, a minőségmegőrzési idő, illetve mi a különbség köztük- az egyszerűség kedvéért most "egy kalap alá" veszem ezeket; de itt zárójelben megemlítem, hogy van különbség a jelentésükben.)

Remélhetőleg nem tartozunk azok közé akik a jelen járványügyi helyzetben megrohanták és kifosztották az üzleteket és remélhetőleg nem halmoztunk fel több évre való készletet, de valamennyi tartalékkal rendelkezünk.

Amennyiben már a bevásárlást követően úgy rendeztük el otthon a beszerzett élelmiszereket, tisztítószereket és egyebeket, hogy figyeltünk a minőségmegőrzési időre, akkor innentől kezdve egyszerű a dolgunk ezügyben. Ám ha csak behajigáltuk a mélyhűtőbe, spájzba, kamrába, akkor itt az ideje, hogy rendet tegyünk.

Úgy helyezzük el a polcokon, szekrényben, fiókokban az azonos kategóriába tartozó termékeket, hogy amelyik a legtovább jó, az kerüljön hátulra, amelyiknek hamarabb lejár a szavatossága az pedig előre. 

Például ha van 8 csomag száraztészta otthon, akár azonos vagy különféle "formájú" (szarvacska, spagetti, orsó, stb.) nézzük meg a minőségmegőrzési időt a csomagoláson és ennek megfelelően pakoljuk időrendi sorrendbe. Mikor fel szeretnénk használni, rögtön látni fogjuk, hogy milyen sorrendben célszerű, és eldönthetjük, hogy például a készíteni kívánt sajtos tésztához fontos-e éppen, hogy makaróni tésztát főzzünk ki vagy megteszi az orsótészta is ha az jár le előbb. Természetesen, ha időközben vásárolunk még netán további csomag száraztésztát, akkor azt a megfelelő helyre soroljuk be a már meglevő készletünkbe, a minőségmegőrzési ideje szerint.

(Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha ugyanolyan gyógyszerből több dobozzal van otthon. Tehát, ha van például a megszokott, jól bevált lázcsillapítónkból otthon 3 dobozzal, az egyik doboz 2020.12.hóig felhasználható, a másik két doboznyi pedig 2023-ig, akkor nyilván a 2023-ig felhasználhatóak kerüljenek hátrébb, hogy amikor szükségessé válik még ez évben lázcsillapítót bevennünk, akkor a 2020.12.hóig felhasználhatóhoz nyúljunk először.)

A FIFO-elv szerinti tárolás lehetővé teszi, hogy csak le kell emelnünk a polcról azt a terméket ami elől van és biztosak lehetünk abban, hogy azt használjuk fel amelyik a legrövidebb ideig tárolható, illetve felhasználható a vele azonos fajta termékek közül.

Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy azt használjuk fel hamarabb ami még sokáig felhasználó lenne és a hamarabbi lejáratú pedig ott lapuljon sokáig valahol hátul a polcon, eközben esetleg megromolva és kidobásra ítélve.

E módszer alkalmazásával egyrészt áttekinthetőbbé válik készletünk, másrészt könnyedén tudjuk ésszerűen felhasználni a rendelkezésünkre álló termékeket, harmadrészt kíméljük a pénztárcánkat, és nem utolsó sorban: kíméljük a környezetünket a fel nem használt és időközben megromlott, kidobasra ítélt termékektől, valamint remélhetőleg ezzel csökkenthető a pazarlás is.

 

https://antiknapraforgo.cafeblog.hu/2020/03/14/egyeni-stresszoldo-modszerek-otthon-jarvanyugyi-veszhelyzet-idejen-is/

süti beállítások módosítása