Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

"Műanyagcsökkentés" - ne csak júliusban!

2019. július 13. - Antiknapraforgó

Sokat olvasni, hallani mostanában a “műanyagmentes július” nemzetközi kampányról, és jónéhányan csatlakoztak is a mozgalomhoz. Ami nagyon örvendetes. Azonban ne feledjük: egyetlen hónapig tartó műanyagmentesség még nem oldja meg a környezeti problémát.

Nagyon jó lenne hosszútávon, tartósan lejjebb szorítani azon műanyagok használatát, melyek a környezetet nagy mértékben károsítják. 

Ezt nem egyszerű megvalósítani. Egyrészt a műanyagok helyettesítésére való más anyagok közül némelyek  állítólag sok esetben szintén károsítják a környezetet (más módon mint a műanyag de nem kevésbé), másrészt drágák. Harmadrészt pedig az emberek hozzáállásának megváltoztatása sem egyszerű feladat- és ez bizony igaz lehet nemcsak a “kis emberekre” hanem a döntéshozókra is. 

Viszont valamit tenni kell, mert bolygónkat ellepi a rengeteg műanyag hulladék, és ez nagy mértékben veszélyezteti az élővilágot.

A minap egy vendéglátóhelyen találkoztam volt kollégákkal egy kis beszélgetésre. Epres limonádét rendeltem. Remek, hogy üvegpohárban szolgálták fel a finom frissítő italt. Azt viszont nem értettem, hogy minek tettek mindegyikünk pohárába 2 db műanyag szívószálat. Ők nem hallottak a műanyagmentes júliusról? Miért kell ráadásul fejenként két szívószálat adni az italokhoz?

Az a legnagyobb probléma, hogy bár némelyik műanyag tárgy a funkcióját csak rövid ideig tölti be, több száz évbe telik mire lebomlik.

Úgy gondolom nagyon jó ha most, júliusban csatlakozunk a műanyagmentes mozgalomhoz, de még jobb ha ezt nem csak júliusra korlátozzuk. Igyekezzünk kialakítani olyan szokásokat, életmódot ami hosszútávon szolgálja a műanyagok visszaszorítását!

[caption id="attachment_323" align="alignnone" width="150"] (Kép forrása: saját fotó)[/caption]

Én a magam részéről otthon sosem használok szívószálat. Kizárólag egészségügyi indok miatt fogadható el szerintem a szívószálhasználat bizonyos esetekben (olyan betegekre gondolok akiknek más módon nincs lehetőségünk folyadékot fogyasztani, pl. szájsebészeti, gégészeti vagy más problémák miatt). 

Évek óta igyekszem a vásárlásaim során textilszatyrot használni.

Ám gyarló emberként velem is előfordul, hogy elfelejtem magammal vinni a textilszatyrokat vagy nem elegendőt viszek. Ilyenkor bizony kénytelen vagyok neylonzacskókat vásárolni. Ezek aztán nálam is, ahogy szerintem sok más háztartásban is, csak gyűlnek és gyűlnek.

A júliusi kihívás jó apropó arra, hogy ennek tényleg véget vessek. Elhatároztam, hogy a meglevő neylonszatyrokat elhasználom (pl.kukát kibélelni megfelelnek ha már úgyis megvannak)  végleg megszabadulok tőlük, és újakat nem veszek!  Az eddiginél is sokkal jobban odafigyelek arra, hogy elegendő textilszatyot vigyek magammal amikor vásárolni indulok. Igen tudom, most biztos sokan arra gondolnak, hogy na de a textilszatyrokat is mosni kell, azzal vizet és áramot használunk, és a sok mosószer is árt a környezetnek. Mivel azonban mosni mindenképp kell, a textilszatyrokat is kimoshatjuk más textiliáinkkal együtt.

Ez nagyon kis lépés a műanyagmentesség felé, de minden kis lépés számít.

Minél több ilyen apró környezetkímélő lépést iktatunk be a hétköznapjainkba annál jobb! 

süti beállítások módosítása