Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Mit kezdjünk a számunkra már felesleges, de még használható ruháinkkal?

2019. június 21. - Antiknapraforgó

A fogyasztói társadalom egyik "káros mellékhatása", hogy sokan jóval több ruhaneműt vásárolnak, mint amennyire valójában szükségük van.
Azonban nem csak nekik akadhat problémájuk azzal, hogy mihez kezdjenek a feleslegesnek bizonyuló ruhadarabokkal, hanem kérdés lehet ez azok számára is akik alapvetően tényleg nem tömik tele a szekrényeiket illetve a lakásukat töménytelen mennyiségű ruhaneművel.
Hisz még a leginkább tudatos vásárlóknak is akadhatnak olyan ruháik, melyeket nem koptatnak el. Kihízzák vagy bő lesz rájuk, esetleg megunják, vagy például úgy változnak a körülmények, hogy már nem viselik többé (pl.más jellegű munkát vállalnak mint korábban ahol volt egy adott dress code, stb.).
A már feleslegessé vált, de jó állapotú, használható ruhákkal mit is kezdhetünk? 
1. a.) Odaadhatjuk olyan családtagnak, rokonnak, barátnak akiről tudjuk, hogy jó lesz rá és örülni is fog neki.
1. b.) Felhasználhatjuk különféle kreatív tevékenységekhez, amennyiben van hozzá egy kis tehetségük, kedvünk, szabadidőnk,  kézügyességünk. Ezzel tehát tulajdonképpen  újrahasznosíthatjuk. Interneten sokféle ötletet találhatunk. Például farmernadrágból varrhatunk táskát, törölközőkből fürdőköntöst, készíthetünk harisnyából virágot, és még ki tudja mi mindent. Illetve odaadhatjuk olyan ismerősünknek aki kreatívan egészen biztosan fel tudja használni (kérdezzük meg tőle, hogy valóban kéri-e).
2. Megpróbálhatjuk eladni. Nos, ebben semmi tapasztalatom nincs, de van olyan ismerősöm aki adott már el használt ruhákat interneten. Számtalan adok-veszek csoport létezik például facebookon is, még lehet próbálni az eladást. Vagy bolhapiacon próbálkozhatunk az eladással. Rendezhetünk "garázsvásárt" is akár, de mielőtt hozzáfognánk, érdemes megérdeklőni az erre vonatkozó szabályokat.
3. Egyesek szerint léteznek olyan használtruha kereskedések ahol nem csak vásárolhatunk, hanem be is veszik használt ruháinkat. Bevallom őszintén, én csak jóval korábbi években az ú.n. "bizományi ruhaboltok" idejében találkoztam ilyen lehetőséggel, de hiszek azoknak akik azt mondják, hogy még most is akad olyan ruhabolt ahová bevihetünk ruhákat. 
4. Adományboltba vihetjük, természetesen adományként, ahol rászorulók olcsón megvásárolhatják. 
5. Ruhagyűjtő konténerekbe tehetjük, bár az utóbbi időben hallhattunk rossz dolgokat is ezzel kapcsolatban, de bízzunk benne, hogy vannak tényleg olyanok is melyek segítségével rászorulókhoz kerülnek a ruhák.
6. Többféle intézmény, szervezet, alapítvány van ahová adományozható ruhanemű. Azonban minden esetben érdeklődjük meg illetekestől, hogy szükségük van-e olyan ruhaneműre amit mi adni tudunk! Természetesen alapvető, hogy kizárólag tiszta, használható állapotú ruhát vigyünk, de azt is csak akkor ha valóban szükségük van rá! Ne állítsunk be ruharakománnyal sehova úgy, hogy előzőleg nem beszéltük meg az adott intézmény illetékesével a részleteket! 
A teljesség igénye nélkül néhány szóbajöhető:
- családsegítő szolgálatok 
- szociális otthonok, idősek otthona 
- pszichiátriai betegek otthona 
- nevelőotthonok 
- védőnői szolgálatok (általában a védőnők tudják, hogy például gyermekruhákra mely családoknak van szüksége a körzetükben; néhány védőnő tud ötletet adni, hogy hol adatunk le csecsemő- és gyermekruhákat, esetleg koordinálja a ruhaadományozást)
- hajléktalanokat ellátó intézmények 
- idősek klubja 
- kórházak (az adott kórház szociális munkásait kérdezzük meg, hogy szükség van-e ruhaneműre; általában pizsamára, hálóingre, köntösre, hétköznapi viseletre lehet szükség, tehát pl. kihízott nagyestélyinket ne kórházba akarjuk adományozni)
- állatmenhelyek, állatotthonok (van ahol szívesen fogadnak pamut ruhaneműt, plédet, takarót, stb.) 
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy csak tiszta, szakadásmentes, használható állapotú ruhafélét adományozzunk és azt is csak úgy, hogy előzőleg egyeztettünk az általunk kiválasztott szervezet, alapítvány, intézmény illetékesével!
Senkire ne akarjuk "rásózni" a számunkra feleslegessé vált ruháinkat!
A továbbiakban pedig lehetőleg igyekezzünk tudatos vásárlóként viszonyulni a ruhákhoz (is) és csak azokat a darabokat vegyük meg melyekre valóban szükségünk van! :)
👡👚👙👠🎩👕👝👟👞👗👔👜👖👢👒
süti beállítások módosítása