Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Katherine Webb A látogatók című könyvét olvastam

2023. június 09. - Antiknapraforgó
Nagyon ritkán választok olvasmányul magamnak olyan művet, melyet bűnügyi illetve thiller, pszichothiller kategóriába sorolnak. Ám néha engedek egy-egy ajánlásnak, borító "csábításának" illetve fülszövegnek. A látogatók című Katherine Webb könyvet borítója miatt emeltem le a könyvtár újdonságokat felsorakoztató polcáról, és a fülszöveg alapján érdekesnek ígérkezett számomra ez a könyv. Nem csalódtam!
Nagyon kedvelem azokat a regényeket, melyeknek története(i) két idősíkban játszódnak. Így van ez  A látogatókban is. Napjaink főszereplője Liv. Ám olvasás közben megismerhetjük a Bristolban 1831-ben játszódó történetet, amely tulajdonképpen 1791-re nyúlik vissza. 
Liv, a fiatal nő igen nehéz pillanatokat él át kisbabája elvesztése után. Amikor az apja eltűnik, úgy dönt, hogy egy időre beköltözik apja lakásába, egyrészt nyomokat keres apja eltűnésével kapcsolatban, mert mindenképpen szeretné megtalálni, másrészt azt reméli, hogy gyermeke elvesztése miatti fájdalmára valami enyhülést találhat. Gyorsan kiderül azonban, hogy a lakás újabb rejtélyeket tartogat számára.
Bethia az előkelő hölgyek életét éli az 1830-as években, azonban egy hajléktalan nő, bizonyos "Louisa" (akit a "Szénakazal szüzeként" emlegetnek) nagy fejtörést okoz számára.
Na, de hogy kapcsolódnak össze ezek az egymástól időben igen távol élő, élt nők?
A sokszor fájdalmas, szomorú, megható emberi történetek nagyon sok kérdést érintenek: hajléktalanság, családi drámák, mentális és fizikális betegségek, kirekesztettség, szeretet és gyűlölet, előítéletek, babonák, igaz szerelem, rabszolgaság, szabadság, halál, szegénység, bűn és bűnhődés - és még sorolhatnám. Misztikum, álmok, ébrenlét és realitás keverednek a történetben, pszichológiával fűszerezve. 
A karakterábrázolás kifejezetten tetszett.
A látogatók izgalmas, érdekes, elgondolkodtató olvasmánynak bizonyult számomra.
"Én... azt hiszem, hogy amikor az embernek már csak kevés ideje van hátra ezen a földön, talán az a legjobb, ha egy boldog emlékeket idéző, ismerős helyen marad." (32. oldal) 
"A veszteség az egyik legnehezebb dolog, amit nekünk, embereknek át kell élnünk. Ha nem a legnehezebb. De csak úgy kerülhetnénk el, ha soha nem szeretünk. - Széttárta a kezét. - Az pedig szörnyű lenne, nem igaz? " (301. oldal) 
"Most már csak az maradt, hogy próbáljon megbocsátani magának, mert igazság szerint ő is beteg volt; túlságosan beteg ahhoz, hogy bárki mással jót tegyen. Nem segített, mert nem volt rá módja." (390. oldal) 
Kiadó: GENERAL PRESS KIADÓ
Oldalak száma: 411
Kiadás éve: 2022
Fordító: Ács Eleonóra
Ár: 4990 Ft
(Halászné Magyar Márta) 
(Kép: saját fotó) 
img_20230609_172622.jpg
süti beállítások módosítása