Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Dani Atkins Amikor kiolvad a szív című regényét olvastam

2022. október 13. - Antiknapraforgó

Dani Atkins Amikor kiolvad a szív (Álomgyár Kiadó, megjelenés éve: 2022; fordító: Goitein Veronika; 445 oldal, ára: 4399 forint) című regényét olvastam nemrég. A szerző már korábban lenyűgözött műveivel, így szívesen választottam magamnak ismét olvasnivalót tőle.

A főszereplő Sophie Winters harmincegy éves, egyedülálló nő, macskájával él egy bérelt lakásban. Otthonról dolgozik, fordítóként. Tizenöt éves volt,  amikor tragédia sújtotta a családját. Azóta kerüli az elköteleződést, nem mer kockázatot vállalni, védőfalat vont a szíve köré. Tudja ő, pontosan érzi, hogy nem teljesen jó ez így, de képtelen változtatni.

Egy este a lakása alatti emeleten nagy tűz üt ki. Sophie a lakásában reked, de szerencsére pont arra jár a jóképű  Ben, aki megmenti. Ki ez a bátor, lovagias, udvarias idegen? A véletlen műve, hogy a tűzeset után többször is összefutnak? Ben ki tudja-e csalogani a lányt a lelke köré önkéntesen emelt, védelmező csigaházából? Sophie lelki vívódásait, gondolatait, érzelmeit, érzéseit nagyon szépen, részletesen jeleníti meg a szerző a regényben. 

Természetesen ebből a történetből sem hiányozhat a szerelem, azonban ez a regény is sokkal több, mint egy szerelmi történet. Gyász, betegség, halál, szerelem, barátság, remény és reményvesztettség, egymás segítése, megbékélés, lázadás, elfogadás, problémamegoldás, megküzdés, fejlődés, fájdalom, titok, és még hosszasan sorolhatnám, mennyi minden kapott helyet ebben a megrendítő, fájdalmasan szép regényben. Nem tagadom, hogy a könyv utolsó fejezeteit olvasva bizony előkerültek a papírzsebkendők, amiket már előrelátóan előkészítettem az olvasáshoz, hisz a szerző műveinek olvasása során már korábban is elérzékenyültem időnként. Ben és Sophie kapcsolatán kívül nagyon szépen jelenítette meg a szerző Sophie és Julia igaz barátságát is. 

A tökéletesség és a tökéletlenség kérdésköre is figyelemreméltó a műben. Megerősíti az embert abban az elgondolásban, hogy senki és semmi sem lehet tökéletes ami emberi, de attól még lehet szép és jó.

"- A családok sosem tökéletesek- mondta Ben.  -De ez nem teszi őket működésképtelenné."

Tartalmas, érzelmes, kellemes kikapcsolódást nyújtó, elgondolkodtató olvasmány volt számomra ez a regény. 

Ismét remek olvasásélménnyel gazdagodtam, és biztos, hogy fogok még olvasnivalót választani magamnak az írónőtől.

(Halászné Magyar Márta) 

/Kép: saját fotó/

img_20221012_153442.jpg

 

 

süti beállítások módosítása