Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Daniel Keyes Virágot Algernonnak című, kitűnő regényét olvastam

2022. június 08. - Antiknapraforgó

Daniel Keyes Virágot Algernonnak című regényét olvastam

Korábban is olvastam már Daniel Keyes világhírű regényét, azonban ez szerintem egy olyan mű, melyet akár többször is elolvashat az ember az élete során. A 2021-es új kiadás egyik példánya került a kezemben a könyvtárban, és amint megláttam a borítót, úgy gondoltam, eljött az ideje, hogy újra elolvassam e remekül megírt, elgondolkodtató és szívhez szóló történetet.

A főszereplő Charlie Gordon, egy csökkent értelmű férfi, aki egy jóakarója révén nem egy zárt intézményben él, hanem kint élhet és dolgozhat a „normális” emberek világában. Szerényen ugyan, de fenn tudja tartani magát, vannak barátai. Szeretne megtanulni helyesen írni és olvasni. „Beválasztják” egy orvosi kísérletbe, melynek lényege, hogy egy bizonyos műtéti technikával növeljék az intelligenciahányadosát. Ugyanezt a technikát emberen még soha nem alkalmazták, ám az Algernon nevű egéren sikeresnek bizonyult.

Az operáció után  egyre több és több dolog világosodik meg Charlie előtt, saját magával és az őt körülvevő világgal kapcsolatban is.

A változástól, melynek során az intelligenciahányadosa rohamosan és jelentősen megemelkedett,  a várakozásai ellenére nem lesz boldogabb, vagy akár csak elégedettebb.

Egyre több emléket sikerül felidéznie a múltból a szüleivel, húgával és a korábbi életének más szereplőivel kapcsolatban is. Amit meg nem tud felidézni, azt igyekszik kideríteni. Képessé válik-e arra, hogy a sok új információt ne csupán megismerje, hanem igazán befogadja és feldolgozza?

Vajon az új műtéti technika maradandó, végleges módon képes megváltoztatni az intelligenciahányadost? Mennyire avatkozhat be az ember, az orvostudomány, mik lehetnek a beavatkozás következményei?
Daniel Keyes író-pszichológus méltán világhírű regénye számos elgondolkodtató kérdést feszeget. A történet kifejezetten szívbe markoló, szép, emberi, egy kicsit fantasztikusnak tűnő, és igen komoly mondandókkal bír. Ez utóbbiakat nem tényként közli a szerző a regényben, hanem az olvasó maga fogalmazhatja meg a történet olvasása során.

Halászné Magyar Márta

img_20220608_094529.jpg

(Kép forrása: saját fotó) 

Kiadó:Alexandra Könyvesház Kft. Oldalak száma: 254 Kiadás éve: 2021 Fordító: Szepessy György

 

süti beállítások módosítása