Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Jenei András: Dűneszemek című könyvét olvastam.

2022. április 14. - Antiknapraforgó

Jenei András Mezőszirmok című novelláskötete után most a Dűneszemek című könyvét is elolvastam. Szórakoztató, elgondolkodtató novellák gyűjteménye ez a kis kötet is. 

Rengeteg szín és illat elevenedik meg az érzelemgazdag sorok között. Szinte érzem olvasás közben a vásárokon (és lovagi tornát bemutató rendezvényeken) kapható sör kesernyés ízét, a frissen sült fokhagymás csülök illatát;  érzem a tél hidegét a hó fehérségével, a mezők friss zöld színét a virágok és füvek illatával, hallom a méhek zümmögését, látom a hegyek közt lemenő nap színének árnyalatait. No és persze az elmaradhatatlan pipa dohányának illata és füstje is az orrom előtt kúszik... 

Azon kívül, hogy ismét igen színes "novellacsokrot" tárt elém a szerző, ebben a műben minden egyes novelláról a "tanmese" kifejezés jutott eszembe. Ugyanis ezen novellák legtöbbje igazi tanulsággal szolgál, felfedezhetjük az ok-okozati összefüggéseket, illetve elgondolkodhatunk ezeken. 

Az egyik kedvencem a "Ha sietsz, orra fogsz esni" című történet. 

Jenei András írásain érezhető, hogy a szerző teljes egészében átadja magát a történetnek írás közben. A legapróbb részleteket is remekül érzékelteti. 

Ajánlom mindenkinek aki kedveli a novellákat a Dűneszemek olvasását. 

(Halászné Magyar Márta) 

 

16-51-56-54a65076a84a85df233d98e35db0c8ec_big.jpg

 

 

süti beállítások módosítása