Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei című könyvét olvastam

2022. február 21. - Antiknapraforgó

A regény az 1800-as években játszódik, Füreden.

Egy füredi domboldalon álló kúriában neveli félárva kislányát, Ilkát Györöky Kálmán, földbirtokos. Ilka édesanyja a kislány születése után gyermekágyi lázban halt meg. Ilkát sajátos módon, de annál nagyobb szeretettel neveli az édesapja, habár nevelési nézeteit sokan kifogásolják.

Pletykák kelnek útra Kálmán életvitelét illetően, ami miatt sokan Ilkára is rossz szemmel néznek. Sok dologban nagy segítségére van Ilkának a házvezető-szakácsnő, Erzsi, aki nagy szeretettel és gondoskodással veszi körül a lányt. Ilka őszinte barátságot köt a dúsgazdag Szentgyörgyi-Horváthék egyetlen lányával, Krisztinával, aki két évvel idősebb tőle. A két kislány barátságban cseperedik fel, és fiatal lányként mindenben igyekszik egymást segíteni, támogatni. A szerelem is rátalál mindkettejükre. Azonban egyikük élete sem gondtalan. Sőt.

A regényben bizony igen sok nehéz témáról is olvashatunk: árvaság, betegség, halál, gyász, pletykák negatív hatásai, családon belüli erőszak, nők hátrányos helyzete az adott korban, eladósodás, és még sorolhatnám.

Nagyon szépen ír a szerző Füred történelmének ezen időszakáról, az emberek életéről és körülményeikről, Füred földrajzi sajátosságairól. A XIX. század első évtizedeinek hírességei közül is megjelennek jónéhányan a műben, mint például  József nádor és a családja, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Kisfaludy Sándor, Wesselényi Miklós. A Füred aranykorának mondott időszak azonban nem volt felhőtlen: természeti katasztrófák, járvány és tűzvészek is sújtották, melyek sok veszteséggel jártak, de  végül Füred minden alkalommal újjászületett, talán még szebben és elegánsabban mint volt korábban.

Fábián Janka Az Anna-bál szerelmesei című regénye nagyon sok mindenen elgondolkodtatott, mindamellett, hogy remek kikapcsolódást nyújtott és letehetetlen olvasmánynak bizonyult számomra.

Felismeri-e az ember rögtön, első látásra azt, aki neki rendeltetett? Vajon hány embernek (párnak) adatik az meg, hogy első találkozásnál már egymásra találjanak, és együtt éljenek boldogságban, míg a halál el nem választja őket? Meddig keresi, meddig keresheti valaki a „másik felét”, a boldogságot, és mikor van az, hogy már nem is keresi, hanem beletörődik sorsába, elfogadja, hogy neki nem jutott boldog élet? Lehet-e, kell-e harcolni, küzdeni, és szabad-e feladni és ha igen, mikor?

Azok, akik egymásnak lettek teremtve, mindig megtalálják végül egymást és ezzel a boldogságot is, még ha addig sok éven át tartó rögös úton kell is járniuk mindkettejüknek külön-külön?

Számomra ez a regény kívül-belül nagyon szépnek bizonyult: a történet fájdalmasan szép, olvasmányos és érdekes,  és a könyv borítója is nagyon tetszik.

Kiadó: Libri Kiadó-Kiadás éve: 2021-Kategória: szépirodalom-Oldalszám: 423-Ára: 3999 Ft

img_20220221_140643.jpg

(Kép forrása: saját fotó) 

Kedves Olvasó! Amennyiben tetszett a bejegyzésem, kérlek, oszd meg, hogy mások is olvashassák! Kérlek, ha idézel valamelyik írásomból vagy megosztod valamelyik fotót a blogomról, forrásként jelöld meg a blogomat! Köszönöm!

Az Antiknapraforgó kedvelői oldalt itt találod:

https://www.facebook.com/Antiknapraforg%C3%B3-671087496675827/

 Antiknapraforgó

(Halászné Magyar Márta)

 

süti beállítások módosítása