Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Kötter Tamás: IKEA,vasárnap

Ismét egy jó könyvet olvastam

2020. július 19. - Antiknapraforgó

Valószínűleg más mondanivalót jelent ez az olvasmány minden korosztálynak. Hisz egész más szemmel látja (láthatja) egy huszonéves, egy harmincas éveiben járó, egy negyvenes, egy ötvenes éveit taposó és egy idősebb korosztályhoz tartozó olvasó az "életközépi válságban lévő férfiak" életét. Valamint valószínűleg más mondandóval bír egy nőnek és egy férfinak.

img_20220124_141609.jpg

(Kép forrása: saját fotó) 

A regény főszereplője Karcsi, aki tulajdonképpen sokak által irigylésre méltó életet él: jó állása van jó fizetéssel, szép otthona, felesége, felnőtt gyereke, jó autója; nem ütközik anyagi nehézségbe a külföldi nyaralás évente kétszer és a belföldi wellness hétvége havonta.

Valami mégsem "kerek" az életében. No de mi baja is van tulajdonképpen?

Kötter Tamás regénye szerintem rávilágít jelen korunk és/vagy társadalmunk fiatalság-, és szépségkultuszára, görbe tükröt tart ezen kultusz elé illetve a "követői" elé.

Karcsi és kollégája (aki egyben barátja is) Barna is "szenved" az öregedő felesége mellett. Az már más kérdés, hogy nem csak a feleség öregszik hanem a főszereplő férfiak is, és az is "mellékes", hogy vajon a feleségek mennyire szenvednek az öregedő férjeik mellett....

Mindkét férfi a fiatal lányok utáni vágyakozás bűvkörébe kerül. Képesek elveszteni az eszüket egy-egy csinos, fiatal lány közelébe kerülve. Néhány, szerintük jól átgondolt, és jóval több meggondolatlan dolgot művelnek. 

Közben tudják azt az igazságot, hogy a fiatal és csinos lányok javarésze nem az olyan férfiakra vágyik, mint amilyenek ők. Mégis hisznek abban, hogy igen. Hiú ábrándot kergetnek, vagy valóra válhatnak a titkon dédelgetett álmaik? 

Elgondolkodtató olvasmány. Szókimondó, nem mentes a trágár szavaktól, ugyanakkor nem hiányzik belőle a humor sem.

Sok kérdés fogalmazódott meg bennem a könyv olvasása során. Vajon ez a két férfi miért nem tud megbékélni az idő múlásával, miért nem tudja elfogadni a saját és a felesége öregedését, miért nem tud örülni az eddigi élete során elért szakmai és magánéleti sikereinek?

Érdekes az is, hogy sem a szüleik életét nem látják követendő példának, sem a gyermekeik életének alakulásával nem elégedettek, hisz folyamatosan kritizálják őket. Tulajdonképpen szinte mindennel elégedetlenek, és kizárólag a fiatal lányok hozzák lázba őket, na meg néha -fiatal szerető híjján- a tőlük alig fiatalabb szeretőik.

Arról nem sok szó esik, hogy a házasságuk válságáért ők is felelősek és nem csak a feleség a hibás mindenben.

Van-e kiút Karcsi és Barna számára az életközépi válságból és ha igen, akkor hogyan és merre? Lehet-e jól kikerülni a kapuzárási pánikból? Mert én igy nevezném a helyzetet amiben vergődnek; akkor is, ha ezt a kifejezést általában tőlük idősebb férfiak hasonló helyzetében volt korábban szokásos használni.

Tanulságos, sok kérdést felvető, válaszok keresésére inspiráló olvasmány. 

 

Szintén egy jó könyvvel kapcsolatos olvasásélményem olvasható itt:

https://antiknapraforgo.cafeblog.hu/2019/08/08/megint-olvastam-egy-jo-konyvet-szeifert-natalia-az-altato-szerekrol-%f0%9f%93%96/

süti beállítások módosítása