Szeretek főzni és szívesen nézek "főzős" műsorokat. No és persze finomakat enni is szeretek :)
Szerencsére már igen rég megtanultam főzni, de szivesen merítek ötletet akár szakácskönyvekből akár gasztronómiával foglalkozó tv műsorokból. Kíváncsian próbálok ki újdonságokat, különleges recepteket. Nálam jól megférnek a konyhàban a "hagyományos" magyar ételek, a modern konyha izgalmas alapanyagai, valamint a görög, az olasz, a kínai, a szlovàk ételek legtöbbjét is szívesen fogyasztjuk. Gyakorlatilag folyamatosan gyűjtöm a jó recepteket.
Így a napokban én is belenéztem egy, sokak által dicsért főzős műsorba.
Gondoltam, hátha jó ötletet kapok a következő vasárnapi ebédhez.
Bevallom, hogy a műsor első része alatt más dolgom is volt, így nem csak kizárólag a műsorra figyeltem.
Azonban amikor számomra nem "hétköznapi" alapanyagok kerültek szóba, próbáltam figyelmesen nyomonkövetni a recepteket. Fekete fokhagymából, fekete majonézből, tintahal tintakivonatból (?) kevertek valami krémet, ha jól értettem, majd sertésvérből vérmixet is készítettek, amihez blansírozott petrezselyemlevelet turmixoltak, utána bébirákot mártottak tojássárgájába (hogy minek azt nem tudom). Gondoltam, no igen, ezek olyan hozzávalók amiket nem minden sarki közértben kapni, eltöprengtem a beszerzési lehetőségeken. A műsorban közben már zöld blansírozóvizet, 8 szem szójababot is használtak valamire....Tésztából kellett "ketrecet" készíteni a résztvevőknek a menühöz, rizottó és békacomb is szerepelt az ételben (számomra ez utóbbi lenne talán az egyetlen finom az egészben).
A műsor 2. részében tengeri pókból, langusztàból, bàránymájból, Bressei-csirkéből, 4 különböző lencséből keszítettek különféle fogásokat. Ezek mind igen drága alapanyagok.
Figyeltem a recepteket és az elkészült ételeket. A tànyérra került adagok láttán az is eszembe jutott, hogy bátor nő az aki otthon, az "emberes" mennyiségű csülökpörköltet előnyben részesítő férje elé mer tenni kiscicáknak való ételmennyiséget. Vizuális típus vagyok, így már szinte làttam magam előtt ahogy a párom egy laza mozdulattal a tányérral együtt a mosogatóba tenné a több óra alatt gondosan elkészített ételkreációt; no nem undokságból, hanem mert tényleg azt hinné, hogy valaki az ételmaradékos tányérjàt felejtette az asztalon.
Bármennyire tisztelem is a műsor készítőit és értékelem az igyekezetüket, hogy a tv nézőknek különleges hozzávalókból készülő még különlegesebb ételkreációkat mutatnak be, eldöntöttem (a párommal egyetértésben), hogy nem e műsorban látott étkekből fog állni a következő vasárnapi menü nálunk.
(Kép forrása: saját fotó)