Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

"Jónak lenni"

2019. április 15. - Antiknapraforgó

Jónak lenni......

"Lám, jó: jónak lenni. Megemelni a kalapot annak is, aki elesett, annak is, aki kopott és megfáradt, mert mindent, de mindent visszakap az ember: az ütést is meg a simogatást is."
(Fekete István: Elmegy a tél)

A napokban legjobban ez az idézet ragadta meg a figyelmemet. Szinte azonnal kérdések sora merült fel bennem.
Mit is jelent az pontosan, hogy "jónak lenni"?
Rengeteg dolgot foglalhat magában, az is lehet, hogy mindenkinek mást jelent, kinek-kinek a saját értekrendje, hite szerint. 

Úgy gondolom, mindenképpen magában foglal néhány alapvető dolgot. Hosszasan lehetne sorolni, hogy a "jó ember" jelző mit is takar.  Eltekintek e bejegyzésben az általam  jónak tartott tulajdonságok felsorolásától, hisz amint írtam, mindannyiunk máshogyan állítja össze a saját meggyőződése, hite, értekrendje  szerinti "jó ember" kosarát.

A fenti idézetet olvasva az azonban egészen biztos, hogy  a "jónak lenni" gondolat mindenképpen magában foglalja az emberek iránti tiszteletet és segítő szándékot!  A magam részéről én továbbra is rendületlenül szeretnék hinni abban, amit az idézet üzen: legyünk jóindulatúak és segítőkészek embertársaikkal és ezt majd vissza is kapjuk. Milyen jó is lenne, ha mindenki segítene azoknak akiknek tud, ám már az is nagy eredmény volna, ha a "segíteni ugyan nem tudok, de ártani semmiképp nem ártok" elvet mindenki betartaná. 

Valószínűleg egyre nehezebb bízni ebben egy olyan korszakban ahol "jónak lenni" egyre kevésbé megbecsült és tiszteletreméltó dolog, és ahol azt látjuk, hogy sokszor a gátlástalan, másokat kihasználó, hataloméhes emberek "jutnak előre" akár például egy munkahelyen vagy az élet más területén. Bárhogy látjuk is a környezetünkben, mindenképp törekedjünk arra, hogy napról napra fejlődünk és "jobbak legyünk". Nyújtsunk segítő kezet és törekedjünk a jóra önzetlenül. Ne várjunk el ezért cserébe semmit, de közben az önzetlenség mellett a lelkünk mélyén bízzunk abban, hogy ezzel igenis jót teszünk saját magunknak is. Ezen munkálkodom én is, hisz ha alapvetően jó úton járunk akkor is mindig van hova fejlődni ez irányban. 

süti beállítások módosítása