Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Szélsőségek kora

2019. április 06. - Antiknapraforgó

Szélsőségek kora-
Sosem voltam híve a szélsőségeknek, szinte mindig az arany középutat kerestem, legalábbis jópár témával kapcsolatban.

Manapság azonban számtalan esetben, többféle területen próbálnak rávenni szélsőséges dolgokra. Vagyis, olyasmikre amik szerintem szélsőségesek.


Nem nagy ügy ugyan, de itt van például az öltözködés. Van olyan ismerősöm aki szinte mindig fekete ruhákat visel. Azt mondja ez praktikus, így sokkal kevesebb időt tölt ruhavásárlással, mivel célirányosan a fekete ruhadarabokat keresi. Amúgy is, szerinte a "fekete mindenkinek jól áll és minden alkalomra megfelelő". Nincs is semmi bajom az álláspontjával amíg nem akarja másokra erőltetni. Amennyiben ő jól érzi magát így, állandóan feketében, hát viselje így, az ő dolga, az ő döntése. Ez rendben van, de amikor megpróbálja ráerőltetni másokra a véleményét, és mindenkit a környezetében rábírni arra, hogy állandóan tetőtől talpig feketében járjon, na azt nem szeretem. Más viszont arra int, hogy kerüljük a feketét és mindig színesben járjunk mert a fekete komorrà és szomorúvá, sőt mogorvává tesz. Ő mindig harsány színű ruhát visel és minden olyan ismerősre rápirít aki fekete ruhát merészel magára húzni a baráti összejövetelekre. Én a magam részéről azt gondolom, mindenki a saját egyénisége, hangulata, nézete, ízlése szerint döntse el, hogy az öltözékben milyen színt, színeket részesít előnyben, és az sem baj, ha úgy keveri a színeket ahogy neki tetszik :)


Az öltözködéstől szerintem sokkal jelentősebb azonban amikor a táplálkozással kapcsolatban találkozunk szélsőséges javaslatokkal.
Itt vannak például a "divat" diéták. Tehát most nem azokra a diétákra gondolok, amit valamilyen állapot, betegség miatt kell betartaniuk az érintetteknek. Hanem az egyéb, manapság elterjedt diétákra, táplálkozási trendekre. Megesett, hogy ugyanabban az időszakban az egyik ismerősöm rendületlenül próbált rábeszélni a vegetáriánus táplálkozásra, míg a másik a kizárólagos húsevésre. Mindketten azt mondták csakis az általuk ajánlott a jó mindenki számára. Van olyan, aki a teljes szénhidrátmegvonást tartja üdvözítőnek, másvalaki az összes zsiradék kerülését, de találkoztam már olyannal is aki a gyümölcsök kiiktatását tartja kedvezőnek. Egyesek szerint csakis az úgynevezett "szétválasztó" diétától lehet fogyni, míg más szerint kizárólag a reggeli helyett naponta 9 citrom levének megivásától. Van aki azt vallja, rendszeresen kell sok tejterméket fogyasztani, más szerint ezeket azonnal és végleg száműzni kell az étrendünkből. Sokáig tudnám sorolni még az utóbbi időben általam hallott különféle javaslatokat a témában. Tehát a szélsőséges diéták sora határtalan. Én úgy vagyok ezzel is, hogy szivesen meghallgatom az érveket, tényeket. Tehát érveljen, mondja el a tapasztalatait de ne akarjon erőszakosan rábeszélni másokat. Mindenki döntse el maga, hogy ő melyik táplálkozási ajánlásban hisz és miért.


Talán a legnagyobb kaliberű szélsőséget mostanság az ilyen-olyan táplálékkiegészítőket forgalmazókkal kapcsolatban tapasztalom. Az ismerőseim közül kapásból legalább 12 embert tudnék felsorolni, akik különböző táplálékkiegészítőt akarnak nekem eladni, sőt némelyek rámtukmálni. Ezen termékek mindegyike rendelkezik a szinte "mindenre jó" jelzővel. Tökéletes alakúak lehetünk, normalizálódik a vércukrunk és vérnyomásunk no és persze a koleszterinszintünk is, elmúlnak egy szempillantás alatt az évek óta gyötrő ízületi fájdalmaink, szívünk is 100 éves korukig egészséges lesz, sosem lesz csontritkulásunk, a fogínysorvadás messzire elkerül minket, sőt a bőrünk is olyan üde és friss lesz 40-80 éves korunkban is mint egy 20 évesé, és az adott cég által forgalmazotton kívül nincs több ilyen egy se a piacon. Mondja ezt mind a 12 fő aki mind különböző cég termékét próbálja nekem eladni, és természetesen mindegyikük azt hangoztatja, hogy csakis és kizárólag e cég terméke a tökéletes.  Ezzel a nézettel sincs semmi bajom, ha kellően megalapozott tényekkel, bizonyítékokkal van alátámasztva és ha szemmel látható az illetőn, hogy nála valóban bekövetkeztek ezek a kedvező hatások. Azonban akkor is szívesebben hallgatom meg, ha érveket sorakoztat fel és nem pedig erőszakosan tukmál, ez utobbit raadasul általában rendszeresen a leglehetetlenebb időpontokban teszi.
Naphosszat sorolhatnám a különféle szélsőséges ajanlásokat, melyekkel rendszeresen találkozom. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy nem hallgatom meg az ajánlatokat, javaslatokat, dehogynem, de csak azokat amelyeket bizonyítékokkal, tényekkel, kellő megalapozottsággal tudnak alátámasztani, és "tukmàlásmentesen" ajánlani.


Úgy látszik, a szélsőségek és a kizárólagosság  korát éljük.
2019.04.06. Antiknapraforgó �

süti beállítások módosítása