Életmód és életmorzsák

Antiknapraforgó

Antiknapraforgó

Karen Swan Ha egy spanyol megígéri című remek regényét olvastam

2022. szeptember 23. - Antiknapraforgó

Karen Swan művei közül a Karácsonyi parti, a Titok Párizsban, és a Római kalandok már korábban bebizonyította számomra, hogy amennyiben a szerzőtől választok magamnak olvasnivalót, mindenképpen izgalmas, érdekes, lebilincselő, szórakoztató kikapcsolódásban lesz részem. Ezért már célirányosan fordultam a könyvtárban ahhoz a polchoz, ahol Karen Swan művei sorakoznak.

Habár a Ha egy spanyol megígéri (21.Század Kiadó, megjelenés éve 2022. Ára: 4490 Ft, Oldalszám: 364. Fordította: Ács Eleonóra) valahogy nem kezdődött olyan érdekesen, mint a másik három, általam már olvasott Karen Swan regény, bíztam benne, hogy a folytatás egyre érdekesebbé válik. Nem csalódtam.

A cselekmény itt is két szálon fut, illetve két különböző időszakban játszódik. Míg az egyik történet 2018-ban játszódik, addig a másik visszanyúlik az 1930-as évekbe, egész pontosan 1936-ba és 1937-be. Mivel Karen Swan a többi, általam ismert regényében történelmi témákat is beleszőtt a történetbe, és korábbi tanulmányaim során az iskolában történelemből tanultuk, hogy a  spanyol polgárháború a második VH-t megelőző súlyos katonai konfliktus volt 1936. július 17. és 1939. április 1. között Spanyolországban, már sejtettem, hogy a regényben a spanyol polgárháború is fontos szerephez jut. Ez a feltételezésem a fejezeteket olvasva gyorsan beigazolódott.

Spanyolország egyik leggazdagabb, igen idős embere 2018-ban haldoklik. Míg a kórházi ágyat nyomja, fia tartja kézben a vagyonnal kapcsolatos intéznivalókat. Ekkor derül ki a család számára, hogy a dúsgazdag papa a számukra teljesen ismeretlen Marina Quincyre óhajtja hagyni összes vagyonát, pontosabban: neki akarja ajándékozni. Na, de miféle kapcsolat fűzi a mesés vagyonnal rendelkező Carlos Mendozát a nőhöz? A család megbízza Charlotte Fairfaxet, a jónevű vagyontanácsadót, hogy utazzon Spanyolországba, férkőzzön Marina bizalmába és derítse ki, milyen viszony fűzi a nőt Carloshoz. Valamint persze, oldja meg úgy a dolgot, hogy az a családnak jó legyen.

Miközben Charlotte próbál a Mendoza család történetében rábukkanni a mozgatórugókra, melyek miatt az idős ember Marinára akarja átruházni a vagyont, bizony a saját múltjának emlékei is állandóan előkerülnek.

Mindeközben megelevenednek az 1930-as évek, a történelem sötét bugyrainak titkai, elhallgatott és eltemetett súlyos titkok, családi és társadalmi viszályok, tragédiák és félreértések sorozatai, a politika mindent beszövő árnyai, a spanyol történelem fekete napjai.

Megrázó történet bontakozik ki, évtizedeken át súlyos titkolt, borzasztó terheket cipelő emberek sorsa olvasható a könyv lapjain.

Ahogy a régi titkok, vagy legalábbis azoknak egy része lelepleződik, úgy kerül egyre közelebb Charlotte a saját valóságához, titkaihoz, vágyaihoz. A sok régi és újabb titok között pedig megbújik a szerelem, az igaz szerelem...

Lenyűgöző regény, amely semmiképp nem nevezhető szirupos, rózsaszín lányregénynek, de annál inkább igazán érdekesnek, izgalmasnak, elgondolkodtatónak.

Ebből a műből is sok, igen figyelemreméltó gondolatot lehetne idézni. Most ezt választottam:

"A pénz nem old meg annyi mindent, mint azt az emberek hinni szeretnék; gyakran az oktatás a megfelelőbb eszköz a segítségre."

Felnőtt olvasóknak csak ajánlani tudom!

(Halászné Magyar Márta) 

 

https://antiknapraforgo.blog.hu/2021/12/03/karen_swan_romai_kalandok_cimu_konyvet_olvastam

https://antiknapraforgo.blog.hu/2021/11/28/karen_swan_karacsonyi_parti_cimu_konyvet_olvastam

Karen Swan korábban magyar nyelven megjelent három regényéről itt írtam:

http://ekultura.hu/meta/szerzo-rendezo/karen-swan

(Kép: saját fotó) 

img_20220923_132150.jpg

süti beállítások módosítása